Wat en voor wie?

RGM is een vrolijke en intensieve trainingsmethode voor de hersenen die kan worden ingezet bij diverse neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson, MS en CVA/NAH, bij kinderen met dyslexie/dyscalculie en aandachtsstoornissen (bijvoorbeeld ADHD) en is vooral ook geschikt voor iedereen die iets wil doen aan zijn/haar fysieke en mentale conditie (Healthy Ageing).

 

Technisch:

Er wordt bij RGM gebruik gemaakt van gehoor, spraak, zicht, gevoel en beweging. Door deze multi-sensorische aanpak worden verschillende hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd. Dit stimuleert de samenwerking tussen beide hersenhelften en tussen hersengebieden onderling; hierdoor kunnen nieuwe neurale netwerken ontstaan en kunnen neurologische en fysieke functies verbeteren: neuronen die tegelijkertijd betrokken zijn bij een activiteit krijgen namelijk een krachtiger verbinding.

 

Bovendien wordt door het gebruik van muziek en het vrolijke karakter van de RGM-oefeningen de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine gestimuleerd, wat een positieve uitwerking heeft op het bewegingsvermogen, de stemming en het gevoel van welbevinden.

 

Training?

Tijdens het trainen lees je de symbolen en ‘vertaal’ je deze naar de daarbij behorende beweging die wordt uitgevoerd op het ritme van muziek. De kleur van een symbool (rood en/of blauw) geeft aan of de beweging rechts, links of met beide kanten moet worden uitgevoerd. Ik stel voor een bepaalde doelgroep oefeningen samen (choreoscores) met de symbolen en muziek die hierbij passen. Terwijl je in de maat de beweging uitvoert die hoort bij een specifiek symbool, spreek je ook de naam van dit symbool uit. Dit vraagt een behoorlijke concentratie, verschillende hersengebieden worden zo tegelijkertijd aan het werk gezet. Na een intensieve RGM training kun je je hoofd soms bijna horen 'zoemen' van de activiteit!


De oefeningen worden geleidelijk opgebouwd en aangepast aan het niveau van de groep of de individuele persoon. 
RGM kan op (bijna) alle niveaus worden beoefend, met zeer eenvoudige tot bijzonder ingewikkelde oefeningen.

 

Lessen en clinics.

Je kunt RGM beoefenen in een serie lessen maar ook als losstaande workshop van zo'n 2 uur incl. pauze, op locatie. Prijs op aanvraag.

 

Ronnie Gardiner: jazzdrummer en ontwikkelaar van de Ronnie Gardiner Methode.

RGM is ontwikkeld door Ronnie Gardiner, een succesvolle Amerikaanse jazzdrummer: hij speelde onder andere samen met Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan en Benny Carter. In de jaren 80 begon hij een methode te ontwikkelen die gebruikt kon worden om kinderen te helpen bij hun muzikale en motorische ontwikkeling. In een periode van 13 jaar heeft hij door veel onderzoek en gesprekken met deskundigen uit de wereld van de neurowetenschappen zijn oefenmethode ontwikkeld. De methode bleek ook zeer geschikt om in te zetten voor mensen met aandoeningen aan het centraal zenuwstelsel zoals CVA/NAH, Parkinson, MS en dementie.


In Zweden (waar Ronnie Gardiner al meer dan 50 jaar woont) is hij in 1993 begonnen met het opleiden van fysiotherapeuten, logopedisten, muziektherapeuten en docenten basisonderwijs tot RGM-practitioner. Sindsdien wordt de methode daar toegepast in ziekenhuizen, revalidatiecentra, in praktijken en op scholen. In Nederland wordt RGM sinds 2013 beoefend en inmiddels zijn er hier al meer dan 200 practitioners opgeleid.


Ondanks zijn hoge leeftijd (hij is geboren in 1932), reist Ronnie nog veel voor onder meer het opleiden van nieuwe RGM-practitioners en het verzorgen van workshops en lezingen. Daarnaast treedt hij in Zweden nog regelmatig op met zijn eigen Ronnie Gardiner Quartet en met andere jazzbands.

Symbolen die worden gebruikt bij de Ronnie Gardiner Methode
Symbolen die worden gebruikt bij de Ronnie Gardiner Methode
Symbolen die worden gebruikt bij de Ronnie Gardiner Methode