RGM: de Ronnie Gardiner Methode

RGM is een 'muzikale hersentraining', een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden gebruikt om beweging, spraak en cognitie bijna spelenderwijs te trainen.


Er worden verschillende hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd (zicht, gehoor, motoriek, spraak, geheugen) en daardoor is het een enorm effectieve manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.

 

RGM: de Ronnie Gardiner Methode

Wat en voor wie?

RGM is een superleuke en intensieve trainingsmethode voor de hersenen die kan worden ingezet bij diverse neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson, MS en CVA/NAH, bij kinderen met dyslexie/dyscalculie of aandachtsstoornissen zoals ADHD. Maar.... RGM is vooral ook geschikt voor iedereen die  zijn/haar fysieke en mentale conditie wil verbeteren (Healthy Ageing).

 

Technisch:

Er wordt bij RGM gebruik gemaakt van gehoor, spraak, zicht, gevoel en beweging. Hierdoor worden verschillende hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd.

Dit stimuleert de samenwerking tussen beide hersenhelften en tussen hersengebieden onderling; zo kunnen nieuwe neurale netwerken ontstaan en kunnen neurologische en fysieke functies verbeteren: neuronen die tegelijkertijd betrokken zijn bij een activiteit krijgen namelijk een sterkere verbinding.

 

Bovendien wordt door het gebruik van muziek en het vrolijke karakter van de RGM-oefeningen de aanmaak van de neurotransmitters dopamine en serotonine gestimuleerd, en dat heeft weer een positieve uitwerking op je bewegingsvermogen en je stemming.

 

Training?

Tijdens het trainen lees je de symbolen en ‘vertaal’ je deze naar de daarbij behorende beweging die wordt uitgevoerd op het ritme van muziek. De kleur van een symbool (rood en/of blauw) geeft aan of de beweging rechts, links of met beide kanten moet worden uitgevoerd.

Ik stel voor een bepaalde doelgroep oefeningen samen (choreoscores) met de symbolen en muziek die hierbij passen. 

Terwijl je in de maat de beweging uitvoert die hoort bij een specifiek symbool, spreek je ook de naam van dit symbool uit. Dit vraagt een behoorlijke concentratie, verschillende hersengebieden worden zo tegelijkertijd aan het werk gezet. Na een intensieve RGM training kun je je hoofd soms bijna horen 'zoemen' van de activiteit!

 

Lessen en clinics.

Je kunt RGM beoefenen in een serie lessen (individueel of in een groep) maar ook als losstaande workshop van zo'n 2 uur incl. pauze, op locatie. Prijs op aanvraag.

 

Ronnie Gardiner: jazzdrummer en ontwikkelaar van de Ronnie Gardiner Methode.

RGM is ontwikkeld door Ronnie Gardiner, een succesvolle Amerikaanse jazzdrummer: hij speelde onder andere samen met Dizzy Gillespie, Gerry Mulligan en Benny Carter. In de jaren 80 begon hij een methode te ontwikkelen die gebruikt kon worden om kinderen te helpen bij hun muzikale en motorische ontwikkeling.

 

In een periode van 13 jaar heeft hij door veel onderzoek en gesprekken met deskundigen uit de wereld van de neurowetenschappen zijn oefenmethode ontwikkeld. De methode bleek ook zeer geschikt voor mensen met aandoeningen aan het centraal zenuwstelsel zoals CVA/NAH, Parkinson, MS en dementie.


In Zweden (waar Ronnie Gardiner al meer dan 50 jaar woont) is hij in 1993 begonnen met het opleiden van fysiotherapeuten, logopedisten, muziektherapeuten en docenten basisonderwijs tot RGM-practitioner. Sindsdien wordt de methode daar toegepast in ziekenhuizen en revalidatiecentra, in praktijken en op scholen.

 

Ondanks zijn hoge leeftijd (hij is geboren in 1932), reist Ronnie nog veel voor onder meer het opleiden van nieuwe RGM-practitioners en het verzorgen van workshops en lezingen. Daarnaast treedt hij in Zweden nog regelmatig op met zijn eigen Ronnie Gardiner Quartet.

 

In Nederland wordt RGM sinds 2013 beoefend en inmiddels zijn er hier al meer dan 250 practitioners opgeleid. Ik ben sinds 2016 Master Practitioner RGM.

Marielle Schmidt en Ronnie Gardiner
Symbolen die worden gebruikt bij de Ronnie Gardiner Methode
Symbolen die worden gebruikt bij de Ronnie Gardiner Methode
Marielle Schmidt doet een presentatie RGM